Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

Drukuj

Opublikowano w:

Szarlotka z musem czekoladowym

Przepis na najprostszą i najlepszą szarlotkę ever. W bonusie – prosty i szybki w wykonaniu mus czekoladowy na bazie jogurtu, który świetnie komponuje się z jabłkowym ciastem. Enjoy!

Dziś wrzucam niezawodny przepis na szarlotkę. Ten proporcje składników na kruche ciasto stosuje się w moim domu rodzinnym od lat i powiem jedno – receptura jeszcze nigdy nie zawiodła. Przygotowanie samej szarlotki zajmuje wprawdzie trochę czasu, jeśli uwzględnimy przygotowanie ciasta, obranie i obróbkę jabłek oraz samo pieczenie, jednak uważam, że smak tradycyjnej szarlotki oraz zapach pieczonych jabłek i cynamonu, rozchodzący się po domu w zimowe, weekendowe popołudnia wynagradzają w zupełności cały trud 🙂

Przepis na mus powstał – jak zwykle w moim przypadku – pod wpływem chwili, potrzeby i błyskawicznego przeglądu lodówki. Jest bajecznie prosty, a w połączeniu z szarlotką stanowi naprawdę zgrany duet.

Szarlotka z musem czekoladowym – przepis

Ciasto

3 jajka
4 szklanki mąki
3/4 kostki masła
3 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru

Mąkę z cukrem wsypujemy do miski, ścieramy na tarce masło i robimy dołek na środku. Wybijamy do niego żółtka. Dodajemy proszek do pieczenia i śmietanę. Wyrabiamy ciasto.

jabłka (wedle uznania)
cukier
cynamon

Jabłka obieramy, kroimy na drobne kawałki (ewentualnie ścieramy) i dusimy na małym ogniu. Gdy będą podduszone dodajemy cukier do smaku (wedle uznania) oraz cynamon. Ja dodaję również imbir. Studzimy.

Rozwałkowujemy wyrobione ciasto i układamy na blaszce. Wykładamy na nie podduszone jabłka i całość oprószamy cynamonem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40 minut.

W tym czasie z pozostałych białek ubijamy z dodatkiem odrobiny cukru pianę. Po 40 minutach pieczenia wyciągamy ciasto i wylewamy na wierzch ubitą pianę. Całość pieczemy jeszcze około 15 – 20 minut (do ścięcia się piany, powinna być krucha i złocista). Ciasto zostawiamy do przestudzenia.

Mus czekoladowy

1/4 kostki masła
1 czekolada (gorzka lub mleczna, w zależności od preferencji)
cukier puder (jeśli dodajecie gorzką czekoladę i chcecie nieco złamać gorzki posmak)
odrobina cynamonu
jogurt grecki

W kąpieli wodnej (w miseczce nad wrzącą wodą umieszczamy składniki  i czekamy, aż roztopi ją ciepło pary wodnej) roztapiamy masło i czekoladę. Dodajemy cukier puder (ilość według uznania) i mieszamy aż do powstania jednolitej masy. Studzimy, aby masa nie była gorąca. Po przestudzeniu dodajemy jogurt grecki i odrobinę cynamonu (płaską łyżeczkę). Mieszamy, aż mus zrobi się gładki i jednolity.

Szarlotkę (najlepiej ciepłą) wykładamy na talerzyk, polewamy musem i gotowe– wsuwamy ze smakiem 😉

Zapisz się na Geekletter!

Otrzymuj najnowsze porady na temat marketingu, przedsiębiorczości i przydatnych narzędzi oraz aplikacji, które usprawnią Twoją pracę - bezpośrednio na maila!

Zero spamu. Możesz się wypisać w każdej chwili.

Podziel się, , Google Plus, Pinterest,

  • Małgorzata

    Bardzo fajny przepis! Szarlotka z pianą kojarzy mi się tylko pozytywnie – moja mama taką robi 🙂 Podoba mi się też, to, że podajesz przepis na domowy mus czekoladowy zamiast proponować polewę ze sklepu – to dopiero jest szarlotka 🙂

    Pozdrawiam!
    365dnipisania.blogspot.com

  • Jak będę chciała przytyć – w sam raz 🙂

  • Przepis na tę szarlotkę jest mega prosty, a ciasto zawsze – ale to ZAWSZE – wychodzi pyszne i jak u mamy 😉 Co do musu – eksperymenty w kuchni to moja codzienność i o dziwo – zazwyczaj wychodzą udane 🙂 mus powstał na potrzeby polania czymś czekoladowym pieczonych gruszek, ale świetnie pasuje też do szarlotki. Składniki proste, wykonanie jeszcze łatwiejsze, a smak nieziemski 🙂 Nie zaryzykowałabym podania na blogu przepisu z gotowych produktów – sama w kuchni ich nie używam, wolę zrobić wszystko sama od A do Z – przynajmniej wtedy mam pewność co podaję bliskim i nie martwię się, że w potrawie są tony chemii 🙂

    buziaki!

  • spokojnie, jeden kawałek nikomu nie zaszkodzi 😉 ale nie gwarantuję, że na jednym by się skończyło… 😀

  • Iza

    Jakiej wielkości blaszki użyć?

  • Małe codzienności

    O widzisz, u mnie też dziś szarlotka na stole 🙂

  • Izo, ja użyłam blaszki do pieczenia standardowej wielkości (niestety, nie pamiętam jej wymiarów – na te „większe” robię ciasto z tego przepisu, z tym że z 1,5 porcji)

  • szarlotka królową jesieni 🙂

  • Paweł Zieliński

    Szarlotka to najlepsze ciasto pod słońcem 🙂

    Pozdrawiam

    http://www.twojwybortwojaprzyszlosc.pl

  • zgadzam się! 🙂